Vraag niet vóór wie je werkt, maar mét wie.

Veel organisaties zijn bezig met ‘agility’, wendbaarheid, een begrip dat afkomstig is uit de softwareontwikkeling. Agility vraagt om steeds wisselende verbanden van mensen die tijdelijk samenwerken aan projecten en oplossingen. De vraag is niet meer voor wie je werkt, maar mét wie. Wat vroeger een concurrent in de keten was, kan nu een partner zijn in gezamenlijke productontwikkeling. Rollen en verantwoordelijkheden veranderen in een toenemende dynamiek.

Deloitte heeft er een mooi onderzoek naar gedaan. In 144 pagina’s worden de opvallendste trends besproken. Zoals ook ‘capability building’. Als bedrijf zou je een leeromgeving moeten te creëren die mensen aanzet om voortdurend in beweging te zijn en te leren. Eigen verantwoordelijkheid staat hierbij voorop.

Geen verplichte trainingen die bij een functie horen, maar ontwikkelen on-the-job. Medewerkers moeten zelf kunnen kiezen wat ze nodig hebben. Klassikaal opleiden verdwijnt daarbij niet, maar krijgt een andere plaats in het aanbod. Er wordt gesteld dat de skills die je nu hebt of leert, over vijf jaar nog maar de helft van waarde hebben. Oef.

Je moet jezelf meerdere keren in je loopbaan opnieuw uitvinden.

Er verandert een hoop. Mensen worden geen leiders door promotie, maar ze creëren volgers om hun invloed en autoriteit te laten groeien. Vroeger werden rollen en functietitels uitgebreid beschreven. Dat verandert ook. Team en verantwoordelijkheden zijn nog wel goed beschreven, maar rollen en functietitels veranderen continue.

Waar sta jij? Hoe is jouw werkgever georganiseerd, maar belangrijker nog: hoe agile is jouw carrière?